Назад Зміст Вперед

суботу, 4 серпня 2018 р.

Яка освіта потрібна у 21-му сторіччі?

Онлайн vs офлайн. Яка освіта потрібна у 21-му сторіччі?

Хто переможе в освітній битві: класичні університети чи масові онлайн-курси?

Кажуть, що все нове – це добре забуте старе. Але чи стосується це твердження сфери освіти і її методів? Розвиток технологій впливає не тільки на політику ведення бізнесу великими корпораціями чи маленькими компаніями. Новаторські ідеї проникають в усі сфери життя, в тому числі, змінюють підхід до системи освіти. Читати далі>>

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ-БЛОГЕРІВ: НАВІЩО, ЯК І ДЕ?

Часом у дуже простий спосіб можна зробити свою професійну діяльність цікавою і корисною.
Можливо, ви чули вислів “Sharing means caring” (“Ділитися означає турбуватися”). Завдяки такому інструменту як блог, ви можете ділитись своїми знаннями, навчати когось, мотивувати, наповнювати освітнє інформаційне середовище чимось новим, давати хороший приклад, турбуватися про своїх читачів і просто насолоджуватись самим процесом створення чогось самостійно. 
У цій статті я спробувала написати кілька рекомендацій для вчителів, які ведуть професійні блоги, або ж мають намір його створити.

понеділок, 30 липня 2018 р.

Рейтинг найбільш популярних мов програмування в українських IT-фахівців за версією DOU.UA

Профільний IT-ресурс DOU.UA провів чергове опитування, присвячений популярності мов програмування в українських фахівців. Цього разу в опитуванні взяло участь більше 7000 чоловік, 90% з яких проживає в Україні. Згідно з отриманими даними, трійка лідерів залишилася незмінною - це Java, Javascript і C #, але при цьому в десятку найбільш використовуваних вперше увійшли Go і TypeScript.


Якщо говорити про динаміку за останні роки, то видно, що останні два роки частка лідера рейтингу Java помітно скорочується. Можливо, це пов'язано з розвитком альтернативних JVM мов, а може бути, і з альтернативами самої JVM. JavaScript і раніше росте, але темпи його зростання значно сповільнилися. Втім, загальна картинка зміниться, якщо згадати, що TypeScript є розширенням JavaScript - тоді стає зрозуміло, що сумарні темпи зростання JavaScript / TypeScript залишаються тими ж. Частка C # повільно знижується, а ось частка Python зростає, він вже однозначно закріпив статус домінуючої платформи в Data Science.


Найцікавіше в отриманих результатах - різке зростання ролі Go. З одного боку, легкий поріг входження зробив свою справу, розробники «відчули» смак високорівневої підтримки конкурентності, з іншого - наявність вбудованих засобів для організації структурованого RPC. Зараз можна сказати, що Go зайняв свою нішу. Ще більш помітне зростання використання TypeScript - тут добре видно, як поширення мови починається з фреймворка: так як нова версія Angular написана на TypeScript, проекти, що використовують Angular, теж почали переходити на цю мову.


Перехід iOS розробки на Swift був досить передбачуваний: якщо в минулому році Swift використовувала приблизно половина iOS-розробників, то в цьому році таких вже три чверті (76%). Частка Scala за рік залишилася практично без змін, трохи зросло використання C, а ще більше помітно зростання частки Kotlin практично з нуля до майже 1%. Ймовірно, це пов'язано з тим, що Google прийняла його офіційною мовою розробки в Android. І остання новина, статистично незначна, але приємна для функціональних розробників - цього разу в двадцятку найбільш використовуваних мов потрапив Clojure.


«Індекс переваги» демонструє відносну кількість користувачів мови, які для наступного проекту в своїй області виберуть його ж. Як бачимо, Swift та Kotlin стали практично безальтернативним вибором для iOS і Android відповідно. Наступний вибір мови - Go, а потім вже фаворити попередніх років: Scala, C #, Clojure. Мови, які користувачі вважають за краще не використовувати в наступних проектах - Groovy, Objective-C, 1C, Apex.



Велика частина опитаних (52%) точно планують вивчити якусь новий мову програмування в наступному році, але третина (30%) ще не впевнена в цьому. Фаворит вивчення 2018 року - Python, також будуть дивитися на Go, TypeScript, Kotlin. Є люди, ще не знайомі з Java і JavaScript.

Як і раніше більшість респондентів (57%) збираються освоювати нову мову самостійно за допомогою книг і документації, не вдаючись до курсів. Онлайн-курси будуть дивитися 30%, а до допомоги офлайн-курсів з викладачами вдадуться 8%. Головний додаткову мову - JavaScript, також активно використовується Unix Shell. Як і раніше, зросла частка процедурних розширень SQL (PL-SQL і T-SQL) і додався TypeScript.

Якщо проаналізувати вік розробників в залежності від мови, то виявиться, що наймолодша «тусовка» - як і раніше у Kotlin (медіанний вік - 24 роки), у Java-розробників (27 років), а також у Go і Scala (28 і 29 років відповідно). Найдоросліші традиційно розробники на Pascal / Delphi, тут медіанний вік перевищує 37 років.

При аналізі залежності між мовою і досвідом роботи видно, що в більшості люди приходять в програмування через JavaScript (і трохи R, напевно працюючи з Data mining). А ось Perl, Pascal / Delphi (і, ймовірно, в недалекому майбутньому - PL / SQL) - потенційна область ризику.

Частка розробників з досвідом роботи від року і менше вперше за останні 7 років почала знижуватися з чого можна зробити висновок, що або сповільнилося зростання індустрії, або вона перейшла в стан зрілості, або за новачками не встигає система освіті.

.