Назад Зміст Вперед

понеділок, 30 липня 2018 р.

Рейтинг найбільш популярних мов програмування в українських IT-фахівців за версією DOU.UA

Профільний IT-ресурс DOU.UA провів чергове опитування, присвячений популярності мов програмування в українських фахівців. Цього разу в опитуванні взяло участь більше 7000 чоловік, 90% з яких проживає в Україні. Згідно з отриманими даними, трійка лідерів залишилася незмінною - це Java, Javascript і C #, але при цьому в десятку найбільш використовуваних вперше увійшли Go і TypeScript.


Якщо говорити про динаміку за останні роки, то видно, що останні два роки частка лідера рейтингу Java помітно скорочується. Можливо, це пов'язано з розвитком альтернативних JVM мов, а може бути, і з альтернативами самої JVM. JavaScript і раніше росте, але темпи його зростання значно сповільнилися. Втім, загальна картинка зміниться, якщо згадати, що TypeScript є розширенням JavaScript - тоді стає зрозуміло, що сумарні темпи зростання JavaScript / TypeScript залишаються тими ж. Частка C # повільно знижується, а ось частка Python зростає, він вже однозначно закріпив статус домінуючої платформи в Data Science.


Найцікавіше в отриманих результатах - різке зростання ролі Go. З одного боку, легкий поріг входження зробив свою справу, розробники «відчули» смак високорівневої підтримки конкурентності, з іншого - наявність вбудованих засобів для організації структурованого RPC. Зараз можна сказати, що Go зайняв свою нішу. Ще більш помітне зростання використання TypeScript - тут добре видно, як поширення мови починається з фреймворка: так як нова версія Angular написана на TypeScript, проекти, що використовують Angular, теж почали переходити на цю мову.


Перехід iOS розробки на Swift був досить передбачуваний: якщо в минулому році Swift використовувала приблизно половина iOS-розробників, то в цьому році таких вже три чверті (76%). Частка Scala за рік залишилася практично без змін, трохи зросло використання C, а ще більше помітно зростання частки Kotlin практично з нуля до майже 1%. Ймовірно, це пов'язано з тим, що Google прийняла його офіційною мовою розробки в Android. І остання новина, статистично незначна, але приємна для функціональних розробників - цього разу в двадцятку найбільш використовуваних мов потрапив Clojure.


«Індекс переваги» демонструє відносну кількість користувачів мови, які для наступного проекту в своїй області виберуть його ж. Як бачимо, Swift та Kotlin стали практично безальтернативним вибором для iOS і Android відповідно. Наступний вибір мови - Go, а потім вже фаворити попередніх років: Scala, C #, Clojure. Мови, які користувачі вважають за краще не використовувати в наступних проектах - Groovy, Objective-C, 1C, Apex.



Велика частина опитаних (52%) точно планують вивчити якусь новий мову програмування в наступному році, але третина (30%) ще не впевнена в цьому. Фаворит вивчення 2018 року - Python, також будуть дивитися на Go, TypeScript, Kotlin. Є люди, ще не знайомі з Java і JavaScript.

Як і раніше більшість респондентів (57%) збираються освоювати нову мову самостійно за допомогою книг і документації, не вдаючись до курсів. Онлайн-курси будуть дивитися 30%, а до допомоги офлайн-курсів з викладачами вдадуться 8%. Головний додаткову мову - JavaScript, також активно використовується Unix Shell. Як і раніше, зросла частка процедурних розширень SQL (PL-SQL і T-SQL) і додався TypeScript.

Якщо проаналізувати вік розробників в залежності від мови, то виявиться, що наймолодша «тусовка» - як і раніше у Kotlin (медіанний вік - 24 роки), у Java-розробників (27 років), а також у Go і Scala (28 і 29 років відповідно). Найдоросліші традиційно розробники на Pascal / Delphi, тут медіанний вік перевищує 37 років.

При аналізі залежності між мовою і досвідом роботи видно, що в більшості люди приходять в програмування через JavaScript (і трохи R, напевно працюючи з Data mining). А ось Perl, Pascal / Delphi (і, ймовірно, в недалекому майбутньому - PL / SQL) - потенційна область ризику.

Частка розробників з досвідом роботи від року і менше вперше за останні 7 років почала знижуватися з чого можна зробити висновок, що або сповільнилося зростання індустрії, або вона перейшла в стан зрілості, або за новачками не встигає система освіті.

.