Назад Зміст Вперед

вівторок, 6 лютого 2018 р.

Вчені працюють над створенням мови програмування клітин на базі Java

Біотехнологи працюють над створенням механізму управління генетичною інформацією, який дозволить програмувати клітини.

Вчені з міжнародної наукової організації Open Facility Advancing Biotechnology (BIOFAB) обрали прообразом "мову програмування тіла" Java.
За словами одного з керівників BIOFAB Дрю Енді, організація на даний момент веде роботу над своєрідною "мовою програмування", що використовує генетичні дані для зміни поведінки живих клітин.
Гени, що містяться у клітинах, несуть у собі інформацію, яка визначає, як клітина функціонує, причому деякі частини геному проявляють себе схожим чином у різних типах клітин та живих організмів. Цей факт дозволив Дрю Енді та його команді припустити можливість створення своєрідної "мови програмування", за допомогою якої вчені змогли б керувати генної експресією - проявом генів в організмі у формі деяких специфічних для них ознак.
За словам Цива Бар-Йозефа, фахівця з біоінформатики університету Карнегі-Меллон, механізм генної експресії не сильно відрізняється від того, як пов’язані між собою комп'ютерні системи, причому одна і та ж поведінка спостерігається від системи до системи.
Ідея команди полягає в тому, щоб побудувати платформу для програмування, яка буде працювати на найрізноманітніших типах клітин. Тобто команда Енді має намір відтворити Java VM усередині живої клітини.
"У синтетичної біології аналогом віртуальної машини Java буде штучно створений відділ клітини будь-якого типу, необхідний для того, щоб змінена ДНК не працювала, де завгодно. Вона повинна працювати у відділі клітини, що є єдиним ізольованим середовищем для виконання коду ДНК", - розповів учений.
Проект BIOFAB поки що перебуває на ранній стадії. На даний момент Дрю Енді та команда працюють над базовими конструкційними блоками, своєрідною "граматикою" мови. Одним з останніх досягнень команди, нещодавно освітленим журналом Science, стала розробка способу контролювати і посилювати сигнали, які геном передає клітині.
Зазначимо, що останнім часом вчені все частіше говорять про використання ДНК як носія інформації нового покоління, який замінить традиційні цифрові носії.
.